Ki ne szeretné a kenőmájast? Tavaszi reggeleken frissen kihúzni a zöldhagymát, megvárni, amíg kisül a gyökérkenyér, rákenni a kenőmájast! Van ennél finomabb?
Persze ehhez a mámorító pillanathoz el kell felejteni, mi van a kenőmájasban. Úgy gondolom, erre is illik az a mondás, hogy aki a hurkát, virslit szereti, ne nézze, mit tesznek bele!
Egyszer láttam. Meglepő, hogy az utóbbi években szinte soha nem vettem kenőmájast? Aztán eszembe jutott, hogy miért ne hódoljak ezen kedvtelésemnek, miért ne csináljak én kenőmájast? El se képzelik, milyen egyszerű, és képzeljék el, milyen finom?
Hozzávalók:
- Minden, ami egy csirkemáj pörkölthöz kell, azaz:
- 1/2 kg friss csirkemáj
- 1 közepes fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/2 paradicsom
- 1/2 paprika
- Őrölt piros paprika
- Ételízesítő
- Só
- Bors
- Egy ágacska kakukkfű
- Egy kis csokor petrezselyemzöld
- Olaj
Csirkemáj pástétom:
- Elkészítem a klasszikus csirkemáj paprikást.
- Az utolsó pillanat után, mikor is rászórom a sót, ételízesítőt, a legfontosabbat teszem bele: botmixert.
- Addig züm-zümmölöm, amíg sima kenőmájas állaga nem lesz.
- Ha kész, teszek bele egy kevés vajat, megszórom aprított petrezselyemzölddel, ezzel is jól elkeverem.
- Már csak a próba van hátra: egy szelet házikenyérre kenem, teszek mellé két szál frissen kihúzott zöldhagymát, egy fél paradicsomot felszeletelek, és megkérem a családot, minősítsék legújabb művemet. (Azóta is kérdezik, van-e még!).
- Én két kis üveget (Erős Pista volt benne) mostam ki, szedtem tele, ütögettem a kezemhez, hogy mindenhova jusson belőle, és zártam le. Kíváncsi vagyok, mikorra romlik meg! Szinte biztos vagyok benne, hogy soha, mert olyan hamar el fog fogyni!
Jó étvágyat!