Barthablog

Bejegyzések

  • Puffancs, a sajtos
  • Rizsfasírt
  • Zöldségpástétom
  • Kókusztej, rizstej, zabtej
  • Zöldséges tejben főtt penne
  • Sült zöldségek, karamellizált hagymaágyon
  • Egy kis kényeztetés: rókagomba
  • Istenek eledele: a húsleves
  • Diéta
  • Pizza
Egy kis kényeztetés: rókagomba

Egy kis kényeztetés: rókagomba

›
Egy kis kényeztetés: rókagomba

2016/6/18 : Bartha János Szólj hozzá!

A minap a piacon jártam. (Szinte minden nap megfordulok ott. Szeretem a nyüzsgést, szeretek az ismerős árusokkal beszélgetni. Minden termékből van megszokott partnerem. A hagymát ugyanattól az árustól veszem, a gombát kizárólag a régi ismerőstől, a zöldséget mindig ugyanattól, a hús elkészítését is megbeszélem a hentesemmel, a halas előre köszön. Valamilyen láthatatlan kötelék köt minket össze, lehet, hogy ezt hívják bizalomnak?)

Szóval a minap a piacon jártam, gombát vettem, és nem tudtam ellenállni a friss rókagombának. Nem volt olcsó, ellenben nagyon drága volt, de vettem belőle. Hazafelé elképzeltem, hogyan csinálom meg. Ha valaki még nem evett rókagombát, javaslom, feltétlenül kóstolja meg.

Végül is a hagyományos módszert követtem, tejszínesen tálaltam fel, nem tésztával, hanem rizzsel. Nem csalódtam az ösztöneimben, a család nem csalódott bennem!

(Átolvastam a bevezető szöveget, és újra elfogott a büszkeség: a magyar nyelv csodálatos! A 'minap' ragadta meg a figyelmemet. Minden benne van: az idő méltósága, a sejtelem, hogy mikor is történt, de pajzán lendülettel sejteti a múlandó idő nyomát. Fantasztikus érzés magyarnak lenni, magyarul beszélni! Szerintem méltó párja ennek a szónak a 'láttatni véli').

sam_1434.JPG

Hozzávalók:

  • 25 dkg champion gomba
  • 25 dkg rókagomba
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 1 csapott evőkanál liszt (ki-ki olyat használ, amilyenhez kedve van)
  • 1,5 dl tejszín (olyat, amilyet akarunk: lehet házi, lehet rizs, kókusz, zab, stb., de akár tejfölt is beiktathat a receptbe)
  • 2 evőkanál olaj (most kókuszzsírt használtam, mert próbaképpen csináltam kókusztejet, melléktermékként lett egy adag kókuszzsírom)
  • 2 tk só
  • 1 tk bors
  • 2 tk házi ételízesítő
  • 15 dkg rizs
  • díszítéshez petrezselyem zöld vagy snidling

Tejszínes rókagomba rizzsel:

  • A hagymát apróra vágom.
  • A gombákat megmosom, eltávolítom a szennyeződéseket, de nem hámozom meg. 
  • A championt kb fél centis szeletekre vágom, a rókagombát kézzel tépem ketté, a nagyobbakat három felé.
  • A hagymát az olajon (kókuszzsíron) megdinsztelem.
  • Hozzáadom a shampion gombát, 2-3 percig magában párolom.
  • Hozzáadom a rókagombát, együtt párolom tovább (addig, amíg számomra megfelelő állapotú nem lesz. Én szeretem kicsit hers módon sütni a zöldségeket)
  • Amikor majdnem kész, sózom, borsozom, beleteszem a házi ételízesítőt.
  • Megszórom egy csapott evőkanál liszttel, elkeverem, együtt sütöm egy percig, vigyázva, ne piruljon le.
  • Ráöntöm a tejszínt, ezzel is rottyantok egy párat. Megkóstolom, ha szükséges, utána ízesítek.
  • Ha kész, elzárom alatta a gázt, (leveszem a tűzhelyről).
  • Kifőzöm a rizst: a 15 dkg kb 2 dl. Vizet forralok, a megmosott rizst egy kicsi felhevített olajon (vigyázva, mert a forró olaj és a víz bizony veszekedni fognak) egy kicsit megpirítom. ráöntöm a kétszeres mennyiségű forró vizet (jelen esetbe ez 4 dl volt).
  • Ha tudom, lassú tűzön fedő alatt főzöm kb 15 percig. Ha nem tudom, mert nagyon erős a láng, akkor fedő nélkül. Ilyenkor egy kevés vízzel pótolom az elpárolgottat.
  • 15 perc múlva fedőstől bebugyolálom egy kis alakú törülközőbe (kaptam egyet a feleségemtől, ezt kizárólag erre használom). Bebugyolálva tartom újabb 15 percig. Ezzel a módszerrel még sosem tálaltam fel keményen maradt rizst! (Persze mindenki úgy főzi ki a rizst, ahogy szereti. Volt rá példa, hogy tasakos előfőzött rizst használtam, nem csalódtam benne. Sőt, barna rizst is így főzök, természetesen ott a 15 perc főzés kb 40 percre módosul)
  • Én a képen szereplő módon tálaltam, a látvány is nyomott a latba, amikor ebéd után kaptam egy elismerő puszit!

Jó étvágyat!

Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Rizsfasírt Rizsfasírt
  • Zöldséges tejben főtt penne Zöldséges tejben főtt penne
  • Töltött cukkíni Töltött cukkíni
  • Lazac szójaszósszal Lazac szójaszósszal
  • Zöldségvarázs Zöldségvarázs

A bejegyzés trackback címe:

https://barthablog.blog.hu/api/trackback/id/tr558821460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Dashboard