A minap rizstejet készítettem. A kész rizstej után tetemes mennyiségű főtt rizs maradt. Annyi, hogy család legyen a talpán, aki köretként meg tudja enni. Viszont tippet kaptam, hogy lehetne belőle fasírtot csinálni. Nosza, kutakodtam egy kicsit a neten, és szokásomhoz híven több receptből összeraktam az alábbit.
Hozzávalók:
- Főtt rizs. A mennyiségét nem tudom meghatározni, ha valaki nulláról indul, úgy gondolom, 2,5 csésze (egy csésze 2,5 dl nyers rizst kell kifőzni. Én a rizstejkészítésből hátramaradt mennyiség 2/3-át használtam fel.
- Zöldségek, tetszőleges összeállításban. Nekem sárgarépa, petrezselyemgyökér, krumpli, zeller volt itthon. Egy-egy sárgarépa és petrezselyemgyökér, egy negyed zellergumó, egy krumpli. (Ha valaki akar, tehet bele petrezselyemzöldet).
- Fűszerek: só, bors, házi ételízesítő.
- Egy evőkanál kukoricakeményítő.
- Egy-két evőkanál zsemlemorzsa (opcionális).
- Olaj a sütéshez.
Rizsfasírt:
- A zöldségeket apróra szeletelem, egy kis olajon megdinsztelem. (Én felvágtam egy fél hagymát is erre a célra, nem rontotta el).
- Ha kész, mehet bele a züm-züm, azaz a botmixer. Nem kell nagyon pépesre.
- Összekeverem a rizzsel, fűszerezem tetszés szerint.
- Beleteszem a kukoricakeményítőt (tulajdonképpen a tojás helyett).
- Én - mivel lágynak találtam, tettem bele 2 evőkanál házi kenyérből készített zsemlemorzsát.
- Összekeverem, megkóstolom,
- Az olajat felhevítem, és vizes kézzel fasírt formára lapogatott masszát kisütöm. Én aranybarnára sütöttem.
- Ha kisült, hidegen-melegen pompás csemege!
- Én kínai káposztasalátával tálaltam (a képen ez látszik). A családom egyébként is hálás közönség, de ezzel még jobban elhatalmasodott bennük az elhatározás: nekem kell főznöm az idők végezetéig. Állok elébe!
Jó étvágyat!