Barthablog

Bejegyzések

  • Puffancs, a sajtos
  • Rizsfasírt
  • Zöldségpástétom
  • Kókusztej, rizstej, zabtej
  • Zöldséges tejben főtt penne
  • Sült zöldségek, karamellizált hagymaágyon
  • Egy kis kényeztetés: rókagomba
  • Istenek eledele: a húsleves
  • Diéta
  • Pizza
Kókusztej, rizstej, zabtej

Kókusztej, rizstej, zabtej

›
Kókusztej, rizstej, zabtej

2016/7/04 : Bartha János Szólj hozzá!

Régen volt, de azért igaz. Gyerekkoromban imádtam Pukkanctanyán időzni nagyszüleimnél. Nagyapám sok minden mellett megtanított úgy szalonnázni, hogy a bal kezemben volt a kenyér, rajta a szalonna, mellette a hagyma, a jobb kezemben a bicska. Falatoztunk, ez főként nagy mezőgazdasági munka idején volt. Büszke voltam magamra, hogy tudok ember módjára enni úgy, hogy nem vágtam le az ujjam! (Ráadásul a bicskát is megtarthattam!).

Volt a tanyán tehén is, és emlékeim kedvesebbjei közé tartozik, amikor a hajnali fejéskor - érdekes, csak a hajnali fejéskor - a sajtárból egy csuporba töltött még meleg, habzó, frissen fejt tejen nagymama, és megihattam. Furcsa volt, de nagyon kellett: egész délelőtt el voltam vele, nem tudom eldönteni, hogy finom volt-e vagy nem. 

Annak kapcsán jutott eszembe ez, hogy beszélgettem ismerőssel, aki panaszkodott, hogy a fia tejérzékeny, a másik ismerős pedig előhozta, hogy ő lisztérzékeny.

Beugrott egy olyan sztori, ami miatt csak házi tejet és tejterméket vagyok hajlandó az asztalra tenni:

Egy forró júliusi napon egy szupermarketben vásároltunk a nejemmel, tejet akartam venni. Megnéztem a lejárati dátumát, és elképedtem. Nem UHT tej volt, sima dobozos magyar tej. Július elején jártunk, és a lejárata szeptember 28-a volt! És elképzeltem: annak a folyadéknak mennyi köze volt a tejhez! Mit itatnak meg velünk egy csodás ital helyett!

Nem is csodálkozom, hogy valaki laktózérzékeny! Gyerekkorától kezdve olyat iszik tej néven, ami nem az! A szervezet pedig tiltakozik! (Azóta beszélgettem olyanokkal, akik bevizsgálták ezeket a tejeket, és meggyőződésem szerint igazam van, amikor nagy ívben kikerülöm a boltok polcain. Szinte semmi nincs benne, ami miatt a tej tej. Egyszer láttam egy riportot, amiben megdöbbenésemre azt mutatták be, hogy milyen adalékot tesznek a 'tejbe', hogy szép fehér legyen!)

Szóval sajnálom azokat, akik érzékenyek a tejre és tejtermékekre. Sokáig nevetségesnek, sőt úri huncutságnak tartottam a rizstej, kókusztej fogalmakat, de őszinte meggyőződéssel bocsánatot kérek azoktól, akiket öntudatlanul gondolatban megbántottam.

Persze itt is megjelentek a vadhajtások. Utána néztem: egy liter rizstej 400-600 forint, egy 2 decis kókusztejszín 650 forint! Elképesztő.

Nos, eddig tartott, amíg bevezettem, miért próbáltam ki a házilag készíthető kókusztejet, rizstejet, zabtejet készíteni. Továbbmegyek: ki is próbáltam őket főzés közben! Kellemesen csalódtam. (Ez természetesen nem jelenti azt, hogy lemondok a házi tejről, tejtermékről, de ha főzök barátoknak, meg tudom kérdezni, hogy van-e közöttük laktózérzékeny, lisztérzékeny, és nekik is tudok finomat tálalni!

Az alábbi recepteket az interneten találtam. Rengeteg van, nem is tudom ide beemelni őket.

sam_1435.JPG

Kókusztej:

  • 200 gr kókuszreszelék (olyan, mi nem mesterségesen fehérített, ne kénnel kezelt legyen. Meglepetésemre a Spáros kókuszreszelék a legjobb, ráadásul a legolcsóbb is!)
  • 1,2 l víz
  • (Másik arány, 1 rész kókuszreszelék, 2 rész víz)
  • A kókuszreszeléket leforrázom, majd 1-2 percig kis lángon forralom
  • Turmixolom, majd ha kihűlt, sűrű szűrőn vagy gézlapon keresztül leszűröm.
  • Üvegbe töltöm, hűtőben tárolom, 3-4 napig eláll.
  • Ami az üveg tetején összegyűjthető - minőségétől függően - a kókuszzsír vagy kókusztejszín.
  • A visszamaradt kókuszreszelék többféleképpen hasznosítható, süteményekbe kiváló.

(A képen egy pohár kókusztej és a kókuszzsír látható.)

Rizstej:

  • Sokféle változatot találtam, néhányat kipróbáltam. Nekem az alábbi tetszik, ez vált be.
  • 2 csésze rizs (1 csésze 2,5 dl)
  • Háromszoros víz
  • A rizst felfőzöm, és amikor fehéres, kicsit sűrű állagú lesz, leszűröm.
  • A leszűrt rizst újra felöntöm 3-szoros vízzel, újra felfőzöm, ha eléri a 'tejes' állagot, leszűröm.
  • Nekem háromszor sikerült a rizst 'megfejnem'.
  • Ezzel a módszerrel kb 1,5 l rizstejre tudok szert tenni.
  • A leszűrt és megmosott rizst félreteszem, a nagy részéből legutóbb rizsfasírtot csináltam, a többi petrezselymes rizsként köretként szolgál.
  • Hűtőben 4-5 napig eláll.

 Zabtej:

  • 3 evőkanál zabpelyhet megpirítok.
  • 2 liter vizet felforralok, és leforrázom vele a pirított zabpelyhet.
  • Hozzáadok 3 púpozott evőkanál zabkorpát.
  • 1 órán át pihentetem.
  • Botmixerrel pépesítem, majd a legapróbb szemű dróthálós tésztaszűrőn át (vagy gézlapon keresztül) lepasszírozom.
  • Ezzel a módszerrel kb. 1 l zabtej nyerhető.
  • Hűtőben 4-5 napig eláll.

Mint látható, nem nagy ördöngősség, bár lehet, hogy pepecsnek mondható. Ellenben jóval olcsóbb, mint a boltban kapható pl. rizstej. 

Jó étváhyat!

Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Egy kis kényeztetés: rókagomba Egy kis kényeztetés: rókagomba
  • Istenek eledele: a húsleves Istenek eledele: a húsleves
  • Diéta Diéta
  • Dédi zabpelyhes sütije Dédi zabpelyhes sütije
  • Csirkemell rizzsel, zöldségekkel Csirkemell rizzsel, zöldségekkel

A bejegyzés trackback címe:

https://barthablog.blog.hu/api/trackback/id/tr528865366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Dashboard