Régen volt, de azért igaz. Gyerekkoromban imádtam Pukkanctanyán időzni nagyszüleimnél. Nagyapám sok minden mellett megtanított úgy szalonnázni, hogy a bal kezemben volt a kenyér, rajta a szalonna, mellette a hagyma, a jobb kezemben a bicska. Falatoztunk, ez főként nagy mezőgazdasági munka idején volt. Büszke voltam magamra, hogy tudok ember módjára enni úgy, hogy nem vágtam le az ujjam! (Ráadásul a bicskát is megtarthattam!).
Volt a tanyán tehén is, és emlékeim kedvesebbjei közé tartozik, amikor a hajnali fejéskor - érdekes, csak a hajnali fejéskor - a sajtárból egy csuporba töltött még meleg, habzó, frissen fejt tejen nagymama, és megihattam. Furcsa volt, de nagyon kellett: egész délelőtt el voltam vele, nem tudom eldönteni, hogy finom volt-e vagy nem.
Annak kapcsán jutott eszembe ez, hogy beszélgettem ismerőssel, aki panaszkodott, hogy a fia tejérzékeny, a másik ismerős pedig előhozta, hogy ő lisztérzékeny.
Beugrott egy olyan sztori, ami miatt csak házi tejet és tejterméket vagyok hajlandó az asztalra tenni:
Egy forró júliusi napon egy szupermarketben vásároltunk a nejemmel, tejet akartam venni. Megnéztem a lejárati dátumát, és elképedtem. Nem UHT tej volt, sima dobozos magyar tej. Július elején jártunk, és a lejárata szeptember 28-a volt! És elképzeltem: annak a folyadéknak mennyi köze volt a tejhez! Mit itatnak meg velünk egy csodás ital helyett!
Nem is csodálkozom, hogy valaki laktózérzékeny! Gyerekkorától kezdve olyat iszik tej néven, ami nem az! A szervezet pedig tiltakozik! (Azóta beszélgettem olyanokkal, akik bevizsgálták ezeket a tejeket, és meggyőződésem szerint igazam van, amikor nagy ívben kikerülöm a boltok polcain. Szinte semmi nincs benne, ami miatt a tej tej. Egyszer láttam egy riportot, amiben megdöbbenésemre azt mutatták be, hogy milyen adalékot tesznek a 'tejbe', hogy szép fehér legyen!)
Szóval sajnálom azokat, akik érzékenyek a tejre és tejtermékekre. Sokáig nevetségesnek, sőt úri huncutságnak tartottam a rizstej, kókusztej fogalmakat, de őszinte meggyőződéssel bocsánatot kérek azoktól, akiket öntudatlanul gondolatban megbántottam.
Persze itt is megjelentek a vadhajtások. Utána néztem: egy liter rizstej 400-600 forint, egy 2 decis kókusztejszín 650 forint! Elképesztő.
Nos, eddig tartott, amíg bevezettem, miért próbáltam ki a házilag készíthető kókusztejet, rizstejet, zabtejet készíteni. Továbbmegyek: ki is próbáltam őket főzés közben! Kellemesen csalódtam. (Ez természetesen nem jelenti azt, hogy lemondok a házi tejről, tejtermékről, de ha főzök barátoknak, meg tudom kérdezni, hogy van-e közöttük laktózérzékeny, lisztérzékeny, és nekik is tudok finomat tálalni!
Az alábbi recepteket az interneten találtam. Rengeteg van, nem is tudom ide beemelni őket.
Kókusztej:
- 200 gr kókuszreszelék (olyan, mi nem mesterségesen fehérített, ne kénnel kezelt legyen. Meglepetésemre a Spáros kókuszreszelék a legjobb, ráadásul a legolcsóbb is!)
- 1,2 l víz
- (Másik arány, 1 rész kókuszreszelék, 2 rész víz)
- A kókuszreszeléket leforrázom, majd 1-2 percig kis lángon forralom
- Turmixolom, majd ha kihűlt, sűrű szűrőn vagy gézlapon keresztül leszűröm.
- Üvegbe töltöm, hűtőben tárolom, 3-4 napig eláll.
- Ami az üveg tetején összegyűjthető - minőségétől függően - a kókuszzsír vagy kókusztejszín.
- A visszamaradt kókuszreszelék többféleképpen hasznosítható, süteményekbe kiváló.
(A képen egy pohár kókusztej és a kókuszzsír látható.)
Rizstej:
- Sokféle változatot találtam, néhányat kipróbáltam. Nekem az alábbi tetszik, ez vált be.
- 2 csésze rizs (1 csésze 2,5 dl)
- Háromszoros víz
- A rizst felfőzöm, és amikor fehéres, kicsit sűrű állagú lesz, leszűröm.
- A leszűrt rizst újra felöntöm 3-szoros vízzel, újra felfőzöm, ha eléri a 'tejes' állagot, leszűröm.
- Nekem háromszor sikerült a rizst 'megfejnem'.
- Ezzel a módszerrel kb 1,5 l rizstejre tudok szert tenni.
- A leszűrt és megmosott rizst félreteszem, a nagy részéből legutóbb rizsfasírtot csináltam, a többi petrezselymes rizsként köretként szolgál.
- Hűtőben 4-5 napig eláll.
Zabtej:
- 3 evőkanál zabpelyhet megpirítok.
- 2 liter vizet felforralok, és leforrázom vele a pirított zabpelyhet.
- Hozzáadok 3 púpozott evőkanál zabkorpát.
- 1 órán át pihentetem.
- Botmixerrel pépesítem, majd a legapróbb szemű dróthálós tésztaszűrőn át (vagy gézlapon keresztül) lepasszírozom.
- Ezzel a módszerrel kb. 1 l zabtej nyerhető.
- Hűtőben 4-5 napig eláll.
Mint látható, nem nagy ördöngősség, bár lehet, hogy pepecsnek mondható. Ellenben jóval olcsóbb, mint a boltban kapható pl. rizstej.
Jó étváhyat!