- Pistike! Ti szoktatok otthon étkezés előtt imádkozni?
- Nem, nem szoktunk, apu jól főz!
Itt a jó idő, ismét nyakunkon a hosszú hétvége, sütögethetünk a kertben, akár wokban.
(A képen a vegetáriánus változat látható.)
Hozzávalók:
- 40 dkg sertéskaraj (csirkemell, esetleg el is hagyható!)
- 25 dkg rizs (esetleg barna rizs). Én egy 2,5 decis csészét használok, nem mérem mérlegen.
- 3 ek méz (kíváncsi vagyok, ki az az ügyes, aki ki tud mérni 3 evőkanál mézet úgy, hogy nem keni össze magát)
- 2 db babérlevél
- 15 dkg mogyoró (én sótlant használok)
- 2 ek szezámmag
- 1 nagy fej vöröshagyma
- oliva olaj
- 1 darabolt ananászkonzerv
- 2 db kaliforniai paprika (két különböző színű, ha kicsik, lehet 3)
- 20 dkg zöldborsó
- 1 hüvelykujjnyi gyömbér
- 3-5 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- ételízesítő
- csilipehely
Ananászos sertéshús wokban
A rizst megfőzöm. (Tanultam egy technikát, miszerint kimérek egy csésze rizst, egy kevés olajat felforrósítok egy lábasban. Közben felteszek teavizet forrni. Az olajba beleteszem a rizst, és egy kicsit megforgatom. Ne legyen barna, csak egy kicsit pirítom meg. Ha kész, vigyázva, mert felcsap, beleöntök 2 csésze forróvizet. Sózom, és kb. 10 percig főzöm kis lángon. Ha elfőtte a levét, megpuhult, de még kívánja a főzést, akkor lefedem egy fedővel, leveszem a tűzről, és egy törülközőbe bugyolálom. Saját gőzében fog még tovább puhulni, szenzációs lesz!)
A wokban elkaramellizálom a mézet, megpirítom benne a mogyorót, szezámmagot, babérlevelet, majd hozzáadom a félfőre vágott hagymát., az apróra vágott fokhagymát és a csíkokra felszeletelt húst, majd meglocsolom olajjal. Jöhet a só, bors, ételízesítő! Megszórom a csilipehellyel, ezzel óvatosan, mi szeretjük, ha csípős.
A wokban rázogatva-keverve megsütöm a húst, Ha megpuhult, beleteszem a csíkokra vágott paprikát, a levétől lecsepegtetett ananászt, a zöldborsót. Ízesítem az apróra vágott gyömbérrel. Ha a zöldségek megpuhultak, összeforgatom a rizzsel, és kész!
Néha meg szoktam locsolni szójaszósszal, néha nem.
Ez az étel fantasztikus! Rendkívül finom, és ráadásul kiadós!
Fontos megjegyzés: ha kihagyjuk a húst, semmit nem von el az élvezeti értékéből, de vegetáriánusok is ehetik.
Ha ezt rendeli a család, akkor örömmel főzöm meg. Olyan hamar elkészül. hogy rájöttem, sokkal jobban járok, ha rendezetten előre odakészítem az előkészített hozzávalókat. Szinte öröm nézni a pulton sorakozó sokféle zöldséget, mást!
Megtisztítom a hagymát, felvágom félfőre. (Mire rájöttem, hogy ez mit jelent, sokat csökkent az önbecsülésem! Félbevágom, és apró csíkokra feldarabolom. Úgy döntöttem, nekem ez a félfőre vágott hagyma)
Megtisztítom a fokhagyma gerezdeket. Ha nagyok, kettévágom, ha kisebb, hagyom egészben. Nekem ízlik, ha ráharapok.
Megtisztítom a gyömbért. Tulajdonképpen ezt is ellestem mesterszakácsoktól: egy kiskés fokával lekapargatom. Gyors, és a lényeg nem fogy el! Akkora darabokra vágom a gyömbért, mint a fokhagyma.
Kimérem egy tálkába a mogyorót (szemre), szezámmagot (szemre) babérlevelet. Nem fukarkodok, zamatos összetevő lesz belőle.
Felvágom a paprikákat, tulajdonképpen felcsíkozom őket. Néha piros kaliforniai helyett 2 db kápiát csíkozok fel, ugyanolyan jó.
Egy tálkába kitöltöm a zöldborsót (fagyasztottat használok, még szezonban is).
Egy pohárba leöntöm az ananász levét, ezt valamelyik családtag issza meg.
Odakészítem a fűszereket, és indulhat a csoda. Felteszem a tűzhelyre a wokot, felforrósítom, belecsurgatom a mézet (szemre 3 kanál).
Tovább tart leírni, mint megcsinálni! (Igaz, ha elkészül, és jó, akkor sokat nő a szakácsa a környezete szemében, hisz nem egyszerű pörkölt, kínai, sok-sok öszetevőből áll, stb. Nyugodtan ecsetelje mindenki, hogy nem könnyű, ellenben nehéz elkészíteni! Nem kell a családnak tudni, hogy egyszerű, ráadásul még élvezni is lehet a főzést!
Jó étvágyat!