Barthablog

Bejegyzések

  • Puffancs, a sajtos
  • Rizsfasírt
  • Zöldségpástétom
  • Kókusztej, rizstej, zabtej
  • Zöldséges tejben főtt penne
  • Sült zöldségek, karamellizált hagymaágyon
  • Egy kis kényeztetés: rókagomba
  • Istenek eledele: a húsleves
  • Diéta
  • Pizza
Ananászos sertéshús wokban

Ananászos sertéshús wokban

›
Ananászos sertéshús wokban

2016/2/17 : Bartha János Szólj hozzá!
  • Pistike! Ti szoktatok otthon étkezés előtt imádkozni?
  • Nem, nem szoktunk, apu jól főz!

Itt a jó idő, ismét nyakunkon a hosszú hétvége, sütögethetünk a kertben, akár wokban.

20160418_101359.jpg

(A képen a vegetáriánus változat látható.)

Hozzávalók:

  • 40 dkg sertéskaraj (csirkemell, esetleg el is hagyható!)
  • 25 dkg rizs (esetleg barna rizs). Én egy 2,5 decis csészét használok, nem mérem mérlegen.
  • 3 ek méz (kíváncsi vagyok, ki az az ügyes, aki ki tud mérni 3 evőkanál mézet úgy, hogy nem keni össze magát)
  • 2 db babérlevél
  • 15 dkg mogyoró (én sótlant használok)
  • 2 ek szezámmag
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • oliva olaj
  • 1 darabolt ananászkonzerv
  • 2 db kaliforniai paprika (két különböző színű, ha kicsik, lehet 3)
  • 20 dkg zöldborsó
  • 1 hüvelykujjnyi gyömbér
  • 3-5 gerezd fokhagyma
  • só
  • bors 
  • ételízesítő
  • csilipehely

 

Ananászos sertéshús wokban

A rizst megfőzöm. (Tanultam egy technikát, miszerint kimérek egy csésze rizst, egy kevés olajat felforrósítok egy lábasban. Közben felteszek teavizet forrni. Az olajba beleteszem a rizst, és egy kicsit megforgatom. Ne legyen barna, csak egy kicsit pirítom meg. Ha kész, vigyázva, mert felcsap, beleöntök 2 csésze forróvizet. Sózom, és kb. 10 percig főzöm kis lángon. Ha elfőtte a levét, megpuhult, de még kívánja a főzést, akkor lefedem egy fedővel, leveszem a tűzről, és egy törülközőbe bugyolálom. Saját gőzében fog még tovább puhulni, szenzációs lesz!)

A wokban elkaramellizálom a mézet, megpirítom benne a mogyorót, szezámmagot, babérlevelet, majd hozzáadom a félfőre vágott hagymát., az apróra vágott fokhagymát és a csíkokra felszeletelt húst, majd meglocsolom olajjal. Jöhet a só, bors, ételízesítő! Megszórom a csilipehellyel, ezzel óvatosan, mi szeretjük, ha csípős.

A wokban rázogatva-keverve megsütöm a húst, Ha megpuhult, beleteszem a csíkokra vágott paprikát, a levétől lecsepegtetett ananászt, a zöldborsót. Ízesítem az apróra vágott gyömbérrel. Ha a zöldségek megpuhultak, összeforgatom a rizzsel, és kész!

Néha meg szoktam locsolni szójaszósszal, néha nem. 

Ez az étel fantasztikus! Rendkívül finom, és ráadásul kiadós!

Fontos megjegyzés: ha kihagyjuk a húst, semmit nem von el az élvezeti értékéből, de vegetáriánusok is ehetik. 

Ha ezt rendeli a család, akkor örömmel főzöm meg. Olyan hamar elkészül. hogy rájöttem, sokkal jobban járok, ha rendezetten előre odakészítem az előkészített hozzávalókat. Szinte öröm nézni a pulton sorakozó sokféle zöldséget, mást!

20160418_095100.jpg

 

Megtisztítom a hagymát, felvágom félfőre. (Mire rájöttem, hogy ez mit jelent, sokat csökkent az önbecsülésem! Félbevágom, és apró csíkokra feldarabolom. Úgy döntöttem, nekem ez a félfőre vágott hagyma)

Megtisztítom a fokhagyma gerezdeket. Ha nagyok, kettévágom, ha kisebb, hagyom egészben. Nekem ízlik, ha ráharapok.

Megtisztítom a gyömbért. Tulajdonképpen ezt is ellestem mesterszakácsoktól: egy kiskés fokával lekapargatom. Gyors, és a lényeg nem fogy el! Akkora darabokra vágom a gyömbért, mint a fokhagyma.

Kimérem egy tálkába a mogyorót (szemre), szezámmagot (szemre) babérlevelet. Nem fukarkodok, zamatos összetevő lesz belőle.

Felvágom a paprikákat, tulajdonképpen felcsíkozom őket. Néha piros kaliforniai helyett 2 db kápiát csíkozok fel, ugyanolyan jó.

Egy tálkába kitöltöm a zöldborsót (fagyasztottat használok, még szezonban is).

Egy pohárba leöntöm az ananász levét, ezt valamelyik családtag issza meg.

Odakészítem a fűszereket, és indulhat a csoda. Felteszem a tűzhelyre a wokot, felforrósítom, belecsurgatom a mézet (szemre 3 kanál).

Tovább tart leírni, mint megcsinálni! (Igaz, ha elkészül, és jó, akkor sokat nő a szakácsa a környezete szemében, hisz nem egyszerű pörkölt, kínai, sok-sok öszetevőből áll, stb. Nyugodtan ecsetelje mindenki, hogy nem könnyű, ellenben nehéz elkészíteni! Nem kell a családnak tudni, hogy egyszerű, ráadásul még élvezni is lehet a főzést!

Jó étvágyat!

Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Zöldségpástétom Zöldségpástétom
  • Egy kis kényeztetés: rókagomba Egy kis kényeztetés: rókagomba
  • Dédi zabpelyhes sütije Dédi zabpelyhes sütije
  • Húspástétom Húspástétom
  • Csirkemáj pástétom Csirkemáj pástétom

A bejegyzés trackback címe:

https://barthablog.blog.hu/api/trackback/id/tr368399350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Dashboard