Ezt a receptet Jamie Olivertől tanultam. A címet én adtam neki, mert Jamie maradék ételekből csinálta. Hihetetlenül finom, és mondanom sem kell, ha a húst kihagyjuk belőle (én előszörre kihagytam), vegetáriánus olvasóim is bátran fogyaszthatják (persze én is!).
Hozzávalók:
- Egy fej hagyma.
- Egy csésze mazsola.
- Egy csésze kuszkusz.
- Egy csésze apróra vágott, esetleg ledarált sült hús.
- Réteslap.
- Olaj.
- Szezámmag.
- Szeletelt mandula.
- Porcukor.
- Őrölt fahéj.
Marokkói tavaszi tekercs:
- A hagymát apró kockára vágom, olajon megdinsztelem.
- A kuszkuszt előírásszerűen 'megfőzöm'. (Egy csésze kuszkuszt leöntök egy csésze forró vízzel, sózom. Lefedve kb. 5 perc alatt megduzzad, és kész.)
- A kuszkuszt, a dinsztelt hagymát, a mazsolát, a darált sült húst összekeverem, ha szükséges fűszerezem.
- A réteslapokat benedvesített törlőkendőre fektetem. A masszát kanállal ráhelyezem a réteslapra. Először egy kicsit tekerek rajta, éppen csak hogy egy réteg keletkezzen. Az oldalait ráhajtom a tekercsre, majd óvatosan feltekerem. Így kb 15 centi hosszú tekercseket kapok,
- Sütőpapírral bélelt sütőlemezre rakom.
- Tetejét megkenem egy kis olajjal, szórok rá szezámmagot, szeletelt mandulát.
- Megszórom egy kis porcukorra, fahéjjal. (Jamie szerint ez azért kell, hogy az édes és a sós ízek harmóniáját megteremtsük. Igaza van, sikerült megteremteni!).
- 180 fokos előmelegített sütőben 25 percig sütöm.
Tulajdonképpen leírva macerásnak tűnik, de úgy vélem, nem az. Az is igaz, hogy a harmadik csomag réteslappal sikerült tökéletesre tekerni, mert lusta voltam egy teljes törlőkendőt bevizezni. Úgy vélem, a réteslap a recept gyenge pontja, de nagyon könnyen megtanulható! És pompás étel tízóraira, uzsonnára, és persze kettő darab ebédre egy töményebb leves után. (Gondoljanak bele, mennyire kevés szénhidrát van egy tekercs réteslapban (1,7 g), és mennyire kevés fehérje az egész tekercsben (számításaim szerint kb. 2 g)
Jó étvágyat!