Barthablog

Bejegyzések

  • Puffancs, a sajtos
  • Rizsfasírt
  • Zöldségpástétom
  • Kókusztej, rizstej, zabtej
  • Zöldséges tejben főtt penne
  • Sült zöldségek, karamellizált hagymaágyon
  • Egy kis kényeztetés: rókagomba
  • Istenek eledele: a húsleves
  • Diéta
  • Pizza
Töltött cukkíni

Töltött cukkíni

›
Töltött cukkíni

2016/6/05 : Bartha János Szólj hozzá!

Úgy alakult, hogy meghívást kaptam a Vesebetegek Debreceni és Hajdú-Bihar Megyei Egyesületének egyik foglalkozására, nevezetesen egy tankonyhás főzésre. A felkérés úgy szólt, hogy a Zöldséges táska receptjét osszuk meg a tagokkal, és együtt készítsük el.

Fantasztikus élményben volt részem. Kicsit tartottam tőle, hogy milyen lesz a hangulat, veseelégtelenségben szenvedők, esetleg veseátültetésen átesett emberek lesznek ott, akik megbeszélik egymás közt a gondjukat-bajukat. 

Hatalmasat tévedtem! Rá kellett jönnöm, hogy ezek az emberek irtó jó fejek! Pár perc elég volt, hogy meggyőződjek róla: ezeknek az embereknek nem a betegség a fő témájuk. Képzelhetik, hogy egy főzéskor, amikor fontos szerepet játszik a cselekvésben az étel összetevőinek ismerete, amikor - számomra szokatlan téma - az, hogy egy aprított petrezselyem mennyi káliumot juttat a szervezetbe, csak fontos, de mellékes téma volt! A hangulat már nem lehetett jobb, nagyon örültem, hogy részt vehettem a programon. Ha újabb felkérést kapok, habozás nélkül igent mondok.

Érdemes egy kicsit átnézni programjaikat, céljaikat, híreiket! Honlapjuk itt érhető el, kérem, nézzenek bele!

A Töltött cukkini receptjét is ott tanultam. Az egyik csoport megcsinálta, és közösen megkóstoltuk. Már ott tudtam, hogy ezt nekem is el kell készítenem, és megosztanom Önökkel!

sam_1400.JPG

Hozzávalók:

  • 3 db kisebb cukkini
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 csésze (kb. 2 dl) köles (igény szerint ez növelhető)
  • ha lehet, 2 evőkanál libazsír
  • 20 dkg darált hús
  • 2 dl tejföl
  • fűszerek: só (elhagyható), borsikafű, oregánó, bazsalikom, kakukkfű, piros paprika
  • 2 db kisebb paradicsom

Töltött cukkini:

  • A cukkiniket megmosom, hosszában ketté vágom, egy kiskanállal kikaparom a belsejüket (egy kis csónak szerű képződményt kapok).
  • A hagymát apró kockákra vágom, a zsíron megfonnyasztom. 
  • Ha kész, meghintem egy tk piros paprikával, majd hozzáadom a darált húst.
  • Lepirítom, majd hozzáadom az apró kockára vágott paradicsomot.
  • Egy kicsit pirítom, hozzáadom a fűszereket, egy kis vízzel felöntöm, és lefedve párolom egy kicsit.
  • Míg a pörkölt rotyog, megfőzöm a kölest: egy lábasban nagyon kicsi zsírt hevítek, ebbe vigyázva beleborítom a 2 dl megmosott kölest. Egy kicsit pirítom, majd felöntöm kétszeres mennyiségű forró vízzel. Lefedve kb 10 percig párolom.
  • Ha kész, akkor a pörköltöt összekeverem a kölessel.
  • A kivájt fél cukkinikbe töltöm.
  • Ha kész, a töltött cukkiniket megöntözöm a tejföllel.
  • Előmelegített 180 fokos sütőben addig sütöm, amíg a cukkini meg nem sül (kb. 30-40 perc)

Mondanom sem kell, hogy vegetáriánusok a hús helyett csinálják gombával, sőt, vegán étrendet folytatók is beilleszthetik az étrendjükbe (persze a tejföl és a libazsír helyettesítésével).

Még egyszer köszönöm a lehetőséget az egyesületnek, hogy részt vehettem ezen a fantasztikus programon!

Jó étvágyat!

Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Puffancs, a sajtos Puffancs, a sajtos
  • Rizsfasírt Rizsfasírt
  • Zöldséges tejben főtt penne Zöldséges tejben főtt penne
  • Egy kis kényeztetés: rókagomba Egy kis kényeztetés: rókagomba
  • Diéta Diéta

A bejegyzés trackback címe:

https://barthablog.blog.hu/api/trackback/id/tr728781872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Dashboard