A minap a piacon jártam. (Szinte minden nap megfordulok ott. Szeretem a nyüzsgést, szeretek az ismerős árusokkal beszélgetni. Minden termékből van megszokott partnerem. A hagymát ugyanattól az árustól veszem, a gombát kizárólag a régi ismerőstől, a zöldséget mindig ugyanattól, a hús elkészítését is megbeszélem a hentesemmel, a halas előre köszön. Valamilyen láthatatlan kötelék köt minket össze, lehet, hogy ezt hívják bizalomnak?)
Szóval a minap a piacon jártam, gombát vettem, és nem tudtam ellenállni a friss rókagombának. Nem volt olcsó, ellenben nagyon drága volt, de vettem belőle. Hazafelé elképzeltem, hogyan csinálom meg. Ha valaki még nem evett rókagombát, javaslom, feltétlenül kóstolja meg.
Végül is a hagyományos módszert követtem, tejszínesen tálaltam fel, nem tésztával, hanem rizzsel. Nem csalódtam az ösztöneimben, a család nem csalódott bennem!
(Átolvastam a bevezető szöveget, és újra elfogott a büszkeség: a magyar nyelv csodálatos! A 'minap' ragadta meg a figyelmemet. Minden benne van: az idő méltósága, a sejtelem, hogy mikor is történt, de pajzán lendülettel sejteti a múlandó idő nyomát. Fantasztikus érzés magyarnak lenni, magyarul beszélni! Szerintem méltó párja ennek a szónak a 'láttatni véli').
Hozzávalók:
- 25 dkg champion gomba
- 25 dkg rókagomba
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 1 csapott evőkanál liszt (ki-ki olyat használ, amilyenhez kedve van)
- 1,5 dl tejszín (olyat, amilyet akarunk: lehet házi, lehet rizs, kókusz, zab, stb., de akár tejfölt is beiktathat a receptbe)
- 2 evőkanál olaj (most kókuszzsírt használtam, mert próbaképpen csináltam kókusztejet, melléktermékként lett egy adag kókuszzsírom)
- 2 tk só
- 1 tk bors
- 2 tk házi ételízesítő
- 15 dkg rizs
- díszítéshez petrezselyem zöld vagy snidling
Tejszínes rókagomba rizzsel:
- A hagymát apróra vágom.
- A gombákat megmosom, eltávolítom a szennyeződéseket, de nem hámozom meg.
- A championt kb fél centis szeletekre vágom, a rókagombát kézzel tépem ketté, a nagyobbakat három felé.
- A hagymát az olajon (kókuszzsíron) megdinsztelem.
- Hozzáadom a shampion gombát, 2-3 percig magában párolom.
- Hozzáadom a rókagombát, együtt párolom tovább (addig, amíg számomra megfelelő állapotú nem lesz. Én szeretem kicsit hers módon sütni a zöldségeket)
- Amikor majdnem kész, sózom, borsozom, beleteszem a házi ételízesítőt.
- Megszórom egy csapott evőkanál liszttel, elkeverem, együtt sütöm egy percig, vigyázva, ne piruljon le.
- Ráöntöm a tejszínt, ezzel is rottyantok egy párat. Megkóstolom, ha szükséges, utána ízesítek.
- Ha kész, elzárom alatta a gázt, (leveszem a tűzhelyről).
- Kifőzöm a rizst: a 15 dkg kb 2 dl. Vizet forralok, a megmosott rizst egy kicsi felhevített olajon (vigyázva, mert a forró olaj és a víz bizony veszekedni fognak) egy kicsit megpirítom. ráöntöm a kétszeres mennyiségű forró vizet (jelen esetbe ez 4 dl volt).
- Ha tudom, lassú tűzön fedő alatt főzöm kb 15 percig. Ha nem tudom, mert nagyon erős a láng, akkor fedő nélkül. Ilyenkor egy kevés vízzel pótolom az elpárolgottat.
- 15 perc múlva fedőstől bebugyolálom egy kis alakú törülközőbe (kaptam egyet a feleségemtől, ezt kizárólag erre használom). Bebugyolálva tartom újabb 15 percig. Ezzel a módszerrel még sosem tálaltam fel keményen maradt rizst! (Persze mindenki úgy főzi ki a rizst, ahogy szereti. Volt rá példa, hogy tasakos előfőzött rizst használtam, nem csalódtam benne. Sőt, barna rizst is így főzök, természetesen ott a 15 perc főzés kb 40 percre módosul)
- Én a képen szereplő módon tálaltam, a látvány is nyomott a latba, amikor ebéd után kaptam egy elismerő puszit!
Jó étvágyat!