Barthablog

Bejegyzések

  • Puffancs, a sajtos
  • Rizsfasírt
  • Zöldségpástétom
  • Kókusztej, rizstej, zabtej
  • Zöldséges tejben főtt penne
  • Sült zöldségek, karamellizált hagymaágyon
  • Egy kis kényeztetés: rókagomba
  • Istenek eledele: a húsleves
  • Diéta
  • Pizza
Dédi zabpelyhes sütije

Dédi zabpelyhes sütije

›
Dédi zabpelyhes sütije

2016/5/26 : Bartha János 9 komment

Valamikor réges-régen, még az ősidők hajnalán, Dédnagymama - aki akkor még nem volt dédnagymama -, kapta valamelyik barátnőjétől ezt a receptet. Akkoriban - és ennek van már több, mint 30 éve -, nagyon nagy volt az öröm, amikor megsütötte. A lányom kedvéért még azt is megcsinálta Dédi, hogy megsütötte délelőtt, és újra megsütötte délután. Mosolyogtunk, amikor a gyerek - aki ma már nem gyerek, sőt, neki van gyereke -, első alkalommal közölte, hogy 'Nagyi, ezt nem lehet abbahagyni'.

Azóta eltelt sok-sok év, eljött az az idő, amikor már nem kértük Dédit, hogy süsse meg, mert a keze fájt, az emlékezete nem a régi. Nem is ettünk ilyen süteményt, mindaddig, amíg a lányom el nem mesélte a lányának, hogy milyen fantasztikus volt a 'nem lehet abbahagyni' zabpelyhes, meggyes süti.

Innen már egyenes út vezetett a sütemény felélesztéséhez. Ugyanis nem igazán tudok ellenállni az unokám unszolásának, miszerint 'Te mindent meg tudsz főzni!'. Őszintén, lehet ennek ellenállni? Még ha nem igaz, akkor is!

Nekiállt a család a fiókoknak, és kerestük, kerestük, mígnem megtaláltuk a receptet. 

Megsütöttem, és boldog voltam, amikor az unokám igazat adott az anyjának: Tényleg nem lehet abbahagyni!

Tegnap újra megsütöttem, ugyanis ezt kérte a gyerek kirándulásra. 

Meglátogattuk a Dédit, vittünk neki ebből a sütiből. Megkóstolta, és képzeljék el, amikor a csupa ránc arcon végiggurult egy mosoly, és még tele szájjal mondta: ezt nem lehet abbahagyni. Nem kicsit hatódtam meg, és nem kicsit voltam büszke magamra.

sam_1299.JPG

Hozzávalók:

  • 1.5 csésze liszt (25 dkg, vagy 1,5 bögre)
  • 2 csésze zabpehely (20 dkg, vagy 2 bögre)
  • 1 csésze barna cukor (20 dkg, vagy 1 bögre)
  • 20 dkg margarin
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 csipet só

Töltelékhez:

  • 60 dkg magozott meggy (én eddig 2 üveg meggyet használtam fel alkalmanként, a felirat szerint 2X35 dkg volt, de nem okozott gondot)
  • 15 dkg cukor
  • 1 ek citromlé
  • 4 ek étkezési keményítő

Dédi zabpelyhes sütije:

  • A tésztához valókat összegyúrom (nem áll össze, fűrészporszerű állagot kapok)
  • A tölteléket sűrűre főzöm.
  • Egy közepes méretű tepsit kibélelek sütőpapírral, ebbe a tészta 2/3-át beleszórom, kicsit lelapogatom.
  • Ráöntöm a tölteléket.
  • Erre szórom rá a tészta maradék részét.
  • 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütöm. (Igazából akkor van kész, ha a teteje szép aranybarna)

Most így leírva nem is tűnik olyan nehéznek, belegondolva meg valóban így van. Akármilyen furcsa, nekem a széle ízlett a legjobban.

Jó étvágyat!

 

Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
9 komment

Ajánlott bejegyzések:

  • Zöldségpástétom Zöldségpástétom
  • Zöldséges tejben főtt penne Zöldséges tejben főtt penne
  • Spagetti, spenót, bacon Spagetti, spenót, bacon
  • Csirkemell rizzsel, zöldségekkel Csirkemell rizzsel, zöldségekkel
  • Zöldséges táska Zöldséges táska

A bejegyzés trackback címe:

https://barthablog.blog.hu/api/trackback/id/tr488749192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krutzifix 2016.05.27. 10:03:45

A "csésze" az milyen mennyiségi egység? Mert úgy vélem, többféle csésze létezik, pl. kávés, teás, hogy csak kettőt említsek, és még ezeken belül is lehetnek űrmértékben különbségek. Talán mégsem mindegy, hogy a 20 dkg margarint mennyi szárazanyaggal keverem össze. Egyébként hajaz a morzsasütire, valószínűleg nem egy rossz nasi :)
Válasz erre 

babótitti 2016.05.27. 10:27:32

Kérjük szépen grammban kifejezve a hozzávalókat!
Válasz erre 

Bartha János 2016.05.27. 10:29:03

@Krutzifix: Kedves Krutzifix! Az általam 'csésze' néven emlegetett mennyiség a sütés/főzés általános mértékegysége. Most újra lemértem, 1 csésze 2 dl térfogatot adott. Azt is tudom, hogy Dédinek nem volt anno hitelesnek tűnő 1 csésze, 1/2 csésze, 1/3 csésze, 1/4 csésze mérőedénye. Amit én láttam, hogy szokványos teásbögre volt a keze ügyében (kb. 2,5 dl), és azzal mért. Nem rontott semmin, hogy a szárazanyag egy picivel több lett. (Bátran állítom, az övé még egy kicsit finomabb is lett.)
Egyébként jött a telefon az unokámtól,hogy ha holnap hazaérkezik, ilyennel várjam.
Válasz erre 

Bartha János 2016.05.27. 10:31:05

@babótitti: Kedves Babótitti: Ha legközelebb csinálom, lemérem, de meggyőződésem szerint ha van kéznél egy teásbögréje (kb. 2,5 dl), és azt használja, nem fog csalódni. (Déditől is azt láttam.)
Válasz erre 

babótitti 2016.05.27. 20:00:31

Kedves János! Köszönöm a tippet, és biztosan ön és a Dédi csinálják jól, ilyen "lazán", de nekem a mérleg a rögeszmém. Ha az unoka miatt úgyis el kell készíteni, és egyúttal leméri a bögrényi hozzávalók súlyát, minden egyes sütésnél köszönetekkel fogok megemlékezni Önről. :)
Válasz erre 

Bartha János 2016.05.27. 20:46:32

@babótitti: Kedves Babótitti! Lemértem a hozzávalókat, a blogban is megjelenítettem, de Önnek is leírom: 1,5 csésze liszt, (25 dkg, vagy 1,5 bögre), 2 csésze zabpehely (20 dkg, vagy 2 bögre), 1 csésze barnacukor (20 dkg vagy 1 bögre).
Válasz erre 

babótitti 2016.05.29. 11:14:20

Kedves János! Ezer hála! Ez lesz a következő projekt. :)
Válasz erre 

babótitti 2016.05.29. 13:16:53

Kedves János (és mindazok, akik kipróbálják a receptet)! Némi módosítással elkészítettem. A módosítások fő oka a cukorbevitel csökkentése (kevesebb cukrot használtam) és a szénhidrát-felszívódás lassítása volt. Azaz a liszt teljes kiőrlésű búzaliszt és rozsliszt volt nálam (150 g rozs, 100 g búza, az összes maradék rozslisztemet el akartam használni, gondoltam, a meggy erős íze elnyomja a rozsliszt savanykás-kesernyés mellékízét), és a tésztába 50 grammal kevesebb cukrot tettem. A töltelékhez nem befőtt (sok felesleges cukor!), hanem házilag fagyasztott meggyet használtam, 50 g cukorral kevesebbet tettem bele és adtam hozzá érzésre őrölt szegfűszeget és fahéjat is - nem rontotta el, sőt, az az illat sülés közben..! :)
A "nem lehet abbahagyni" szó szerint igaz. :) Isten éltesse a Dédit még sokáig, Önnek pedig köszönöm a recept megosztását, egy nagyon jó reggeli süti ötletét adta ezzel. Ki fogom próbálni más gyümölcsökkel (pl. szilvával) is.
Válasz erre 

Bartha János 2016.05.29. 15:18:01

@babótitti: Kedves Babótitti! Őszintén örülök! Annak meg különösen, hogy ötletet adtam a saját verzióhoz! Sok sikert és köszönöm a kommentet.!
Válasz erre 
Mégsem
Mégsem

Megjegyzés:
süti beállítások módosítása
Dashboard