Barthablog

Bejegyzések

  • Puffancs, a sajtos
  • Rizsfasírt
  • Zöldségpástétom
  • Kókusztej, rizstej, zabtej
  • Zöldséges tejben főtt penne
  • Sült zöldségek, karamellizált hagymaágyon
  • Egy kis kényeztetés: rókagomba
  • Istenek eledele: a húsleves
  • Diéta
  • Pizza
Zöldségragu

Zöldségragu

›
Zöldségragu

2016/2/17 : Bartha János Szólj hozzá!
  • Pistike! Ti szoktatok otthon étkezés előtt imádkozni?
  • Nem, nem szoktunk, apu jól főz!

Nem hiszem, hogy bárki kételkedik benne: a receptjeimet nem én találom ki, úgy gyűjtöm össze őket. Kedvenc műsorom a TV-ben a TVPaprika. Olyan ötleteket tanulok, amiket itthon hasznosítani tudok. A Zöldségragu is közéjük tartozik. Ha jól emlékszem, Martha Stewart mutatta be, kicsit saját elképzelésemre formáltam. (Ugye milyen szépen hangzik így? Pedig egyszerűen így emlékszem rá!)

zoldsegragu.jpg

 

Zöldségragu

Hozzávalók:

  • egy nagy fej vöröshagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál petrezselyemgyökér
  • fél zellergumó vagy 3-4 zellerszár
  • fél fej karalábé
  • 2 közepes krumpli
  • 2-3 dl alaplé (zöldség, csirke, de csináltam már leveskockából főzött alaplével)
  • 2 dl tejszín
  • só
  • bors
  • csilipehely
  • 1-1,5 kanál liszt
  • ételízesítő (én réges-régen nem főzök Vegetával, rengeteg benne a tartósítószer. Debrecenben a piacon lehet kapni, ez a neve, hogy Ételízsítő. Szinte teljesen a vegetára hasonlít, csak adalékmentes! Mindenbe teszek!)
  • petrezselyemzöld
  • kevés étolaj

És a ragu:

Megtisztítom a zöldségeket, a krumplit, felkockázom őket. Nem túl nagy, nem túl kicsi kockára. Megtisztítom a hagymát, apróra vágom, egy nagyobb lábasban kevés olajon megdinsztelem.

Ha megkönnyezett a hagyma, hozzáöntöm a felkockázott zöldségeket. (Itt jegyzem meg, a zöldségek tekintetében szabad a vásár. Mehet bele mindenféle kedvenc, és elhagyható bármi).  Kicsit dinsztelem, sózom, borsozom, kap egy teáskanál ételízesítőt, és ekkor felöntöm az alaplével. annyi kell bele, hogy ne lepje el, de legyen benne.

Fedő alatt párolom, figyelem, mikor puhul meg a zöldség. (Mindenki addig párolja, ameddig tetszik. Én szeretem, ha kicsit hers marad.)

Ha megpuhultak - eddigre elfőtt a leve -, kevés lisztet szórok rá (a liszt lehet bármilyen. Én teljes kiőrlésű búzaliszttel csinálom, de mehet bele bio tönkölybúza fehérliszt is, de használhatóak a nocarb lisztek is.Mindenki olyat, amilyet szeret.

Elkeverem rajta a lisztet, nagyon kicsit pirítom - pár kavarás, lehet, hogy felesleges, de így emlékszem rá -. Felöntöm a tejszínnel (Ugyanaz a helyzet, mint a liszttel, mindenki azt használ, amit szeret. Csináltam már zab tejszínnel is, pompás volt!). Újra sózom, borsozom, újra kap egy kis ételízesítőt (persze sűrű kóstolás után).

Beleteszem a felaprított friss petrezselyemzöldet, (csináltam már fagyasztottal is, észre sem lehet venni a különbséget, ellenben nekem a szárított nem jött be).

Pár rottyantás, és kész!

Felhasználási területe rendkívül széles. Szoktam köretként tálalni, Zöldségestáska töltelékeként, főtt tésztával elkeverve. Sőt, lehet, hogy genetikai hibám, de imádom hidegen nassolni a hűtőből. Egyszer bűnöztem, és éjszaka kiosonva a konyhában, sötétben, hogy ne vegyék észre, kanalaztam belőle. Isteni volt!

Jó étvágyat!

 

Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Egy kis kényeztetés: rókagomba Egy kis kényeztetés: rókagomba
  • Istenek eledele: a húsleves Istenek eledele: a húsleves
  • Pizza Pizza
  • Brokkoli, gomba, rizs Brokkoli, gomba, rizs
  • Dédi zabpelyhes sütije Dédi zabpelyhes sütije

A bejegyzés trackback címe:

https://barthablog.blog.hu/api/trackback/id/tr288398586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Dashboard