Nem keveset törtem a fejem, hogy ezt a levest feltegyem a blogba, vagy sem. Úgy gondolom, bárki képes egy finom zöldséglevest megfőzni, sőt, sokunknak van kedvenc változata.
Arra gondoltam, hogy miért ne legyen ez is a recept gyűjteményben, legfeljebb azt mutatom meg vele, hogy én is tudok ilyet főzni.
Alapvetően kétféle zöldséglevest szoktam csinálni. Az egyik változat, amikor felaprítom a zöldséget, egy kis olajon apróra vágott hagymát dinsztelek, beleteszem a zöldséget, felöntöm vízzel, fűszerezem, aztán bezsebelem a dicséretet. Ezt a változatot általában nem tavasszal csinálom.
A mostani recept a másik verzió, ami tulajdonképpen ugyanaz, mégis más az íze!
Hozzávalók:
- 3-4 szál friss sárgarépa
- 3-4 szál friss petrezselyem
- 15-20 dkg zöldborsó (megfelel a mirelit is)
- 1 közepes friss zeller, szárával együtt
- 1 közepes fej karalábé
- 1 közepes fej hagyma
- esetleg egy fél fej karfiol, brokkoli
- (esetleg 2 db újkrumpli, ha van kedvük beletenni)
- fűszerek kedvük szerint
Tavaszi zöldségleves:
- A zöldségeket megtisztítom, megmosom, egyben hagyom. Esetleg a hosszú répát, zöldséget keresztben kettévágom.
- A petrezselyem zöldet, zeller zöldet megmosom, cérnával átkötöm.
- A zöldségeket beleteszem egy fazékba (ha brokkolit is teszek bele, csak a szárát, a rózsákat később).
- A hagymát is beleteszem egyben, héjastól.
- Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje.
- Elkezdem főzni.
- Beleteszem a tetszés szerinti fűszereket (só, bors, házi ételízesítő, stb.)
- Ha felforrt, beleteszem a krumplit.
- Beleteszem a zöldcsokrokat is.
- Készre főzöm.
Úgy gondolom, mindenki ízlésének, szokásainak megfelelő zöldségeket használjon. Bátran tehet hozzá másfajta zöldséget, bátran hagyjon ki belőle. A lényeg, hogy finom legyen!
Jó étvágyat!