Valamikor réges-régen, még az ősidők hajnalán, Dédnagymama - aki akkor még nem volt dédnagymama -, kapta valamelyik barátnőjétől ezt a receptet. Akkoriban - és ennek van már több, mint 30 éve -, nagyon nagy volt az öröm, amikor megsütötte. A lányom kedvéért még azt is megcsinálta Dédi, hogy megsütötte délelőtt, és újra megsütötte délután. Mosolyogtunk, amikor a gyerek - aki ma már nem gyerek, sőt, neki van gyereke -, első alkalommal közölte, hogy 'Nagyi, ezt nem lehet abbahagyni'.
Azóta eltelt sok-sok év, eljött az az idő, amikor már nem kértük Dédit, hogy süsse meg, mert a keze fájt, az emlékezete nem a régi. Nem is ettünk ilyen süteményt, mindaddig, amíg a lányom el nem mesélte a lányának, hogy milyen fantasztikus volt a 'nem lehet abbahagyni' zabpelyhes, meggyes süti.
Innen már egyenes út vezetett a sütemény felélesztéséhez. Ugyanis nem igazán tudok ellenállni az unokám unszolásának, miszerint 'Te mindent meg tudsz főzni!'. Őszintén, lehet ennek ellenállni? Még ha nem igaz, akkor is!
Nekiállt a család a fiókoknak, és kerestük, kerestük, mígnem megtaláltuk a receptet.
Megsütöttem, és boldog voltam, amikor az unokám igazat adott az anyjának: Tényleg nem lehet abbahagyni!
Tegnap újra megsütöttem, ugyanis ezt kérte a gyerek kirándulásra.
Meglátogattuk a Dédit, vittünk neki ebből a sütiből. Megkóstolta, és képzeljék el, amikor a csupa ránc arcon végiggurult egy mosoly, és még tele szájjal mondta: ezt nem lehet abbahagyni. Nem kicsit hatódtam meg, és nem kicsit voltam büszke magamra.
Hozzávalók:
- 1.5 csésze liszt (25 dkg, vagy 1,5 bögre)
- 2 csésze zabpehely (20 dkg, vagy 2 bögre)
- 1 csésze barna cukor (20 dkg, vagy 1 bögre)
- 20 dkg margarin
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 csipet só
Töltelékhez:
- 60 dkg magozott meggy (én eddig 2 üveg meggyet használtam fel alkalmanként, a felirat szerint 2X35 dkg volt, de nem okozott gondot)
- 15 dkg cukor
- 1 ek citromlé
- 4 ek étkezési keményítő
Dédi zabpelyhes sütije:
- A tésztához valókat összegyúrom (nem áll össze, fűrészporszerű állagot kapok)
- A tölteléket sűrűre főzöm.
- Egy közepes méretű tepsit kibélelek sütőpapírral, ebbe a tészta 2/3-át beleszórom, kicsit lelapogatom.
- Ráöntöm a tölteléket.
- Erre szórom rá a tészta maradék részét.
- 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütöm. (Igazából akkor van kész, ha a teteje szép aranybarna)
Most így leírva nem is tűnik olyan nehéznek, belegondolva meg valóban így van. Akármilyen furcsa, nekem a széle ízlett a legjobban.
Jó étvágyat!