Barthablog

Bejegyzések

  • Puffancs, a sajtos
  • Rizsfasírt
  • Zöldségpástétom
  • Kókusztej, rizstej, zabtej
  • Zöldséges tejben főtt penne
  • Sült zöldségek, karamellizált hagymaágyon
  • Egy kis kényeztetés: rókagomba
  • Istenek eledele: a húsleves
  • Diéta
  • Pizza
Csirkemáj pástétom

Csirkemáj pástétom

›
Csirkemáj pástétom

2016/5/18 : Bartha János 6 komment

Ki ne szeretné a kenőmájast? Tavaszi reggeleken frissen kihúzni a zöldhagymát, megvárni, amíg kisül a gyökérkenyér, rákenni a kenőmájast! Van ennél finomabb?

Persze ehhez a mámorító pillanathoz el kell felejteni, mi van a kenőmájasban. Úgy gondolom, erre is illik az  a mondás, hogy aki a hurkát, virslit szereti, ne nézze, mit tesznek bele!

Egyszer láttam. Meglepő, hogy az utóbbi években szinte soha nem vettem kenőmájast? Aztán eszembe jutott, hogy miért ne hódoljak ezen kedvtelésemnek, miért ne csináljak én kenőmájast? El se képzelik, milyen egyszerű, és képzeljék el, milyen finom? 

sam_1264.JPG

Hozzávalók:

  • Minden, ami egy csirkemáj pörkölthöz kell, azaz:
  • 1/2 kg friss csirkemáj
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1/2 paradicsom
  • 1/2 paprika
  • Őrölt piros paprika
  • Ételízesítő
  • Só
  • Bors
  • Egy ágacska kakukkfű
  • Egy kis csokor petrezselyemzöld
  • Olaj

Csirkemáj pástétom:

  • Elkészítem a klasszikus csirkemáj paprikást.
  • Az utolsó pillanat után, mikor is rászórom a sót, ételízesítőt, a legfontosabbat teszem bele: botmixert.
  • Addig züm-zümmölöm, amíg sima kenőmájas állaga nem lesz.
  • Ha kész, teszek bele egy kevés vajat, megszórom aprított petrezselyemzölddel, ezzel is jól elkeverem.
  • Már csak a próba van hátra: egy szelet házikenyérre kenem, teszek mellé két szál frissen kihúzott zöldhagymát, egy fél paradicsomot felszeletelek, és megkérem a családot, minősítsék legújabb művemet. (Azóta is kérdezik, van-e még!).
  • Én két kis üveget (Erős Pista volt benne) mostam ki, szedtem tele, ütögettem a kezemhez, hogy mindenhova jusson belőle, és zártam le. Kíváncsi vagyok, mikorra romlik meg! Szinte biztos vagyok benne, hogy soha, mert olyan hamar el fog fogyni!

Jó étvágyat!

Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
6 komment

Ajánlott bejegyzések:

  • Puffancs, a sajtos Puffancs, a sajtos
  • Zöldséges tejben főtt penne Zöldséges tejben főtt penne
  • Töltött cukkíni Töltött cukkíni
  • Brokkoli, gomba, rizs Brokkoli, gomba, rizs
  • Tojásos sült paprika Tojásos sült paprika

A bejegyzés trackback címe:

https://barthablog.blog.hu/api/trackback/id/tr368729054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dobcsab 2016.05.19. 17:07:23

Egy jó pörkölthöz mióta kell ételízesítő, ettől mindig égnek áll a hajam.Öreganyám akkor hogy csinált jó pörköltet? Biztos nem ételízesítővel.
Válasz erre 

Bartha János 2016.05.19. 17:52:46

@dobcsab: Köszönöm a megjegyzést, teljesen igaza van. A recept szerint nem pörkölt a cél, hanem pástétom. Úgy gondoltam, hogy a pástétomot nem rontja el ha a kész csirkemáj pörkölthöz teszek egy kis házi ételízesítőt. (Hozzáteszem, én - és ezt nagymamámtól tanultam -, ha van ételízesítő itthon, akkor bizony teszek egy kiskanálnyit a pörkölthöz is. Nem előírásszerű, de nem rontja el.)
Válasz erre 

ajuci 2016.05.20. 08:31:39

Klassz recept, szórakoztatan megírva, jó volt olvasni. :) Kipróbálom.
dobcsab: azért a házi ételízesítő és a vegeta közé ne tegyünk egyenlőségjelet!
Válasz erre 

könyvbolond_konyhatündér 2016.05.20. 09:11:31

Az ételízesítő az fájt. Én mondjuk még sose csináltam májból pörköltet, nem teszek a pástétomhoz valohoz sem, de az elnézhető, ahány ház...
, ugye.
Válasz erre 

könyvbolond_konyhatündér 2016.05.20. 09:14:10

Ja, hogy házi ételízesítő? Azt én szárított zöldségnek hívom, az ételízesítő megnevezésnek pejoratív jelentése van nálam.
Válasz erre 

könyvbolond_konyhatündér 2016.05.20. 09:15:45

Figyelmetlen vagyok. Paprikát nem teszek májhoz, ez kimaradt.
Válasz erre 
Mégsem
Mégsem

Megjegyzés:
süti beállítások módosítása
Dashboard